Καλοσωρίσατε στην επίσημη σελίδα της Κοινότητας Αρναδιού

Κοινότητα

Το Αρναδί  είναι ένα χωριό στην επαρχία Αμμοχώστου , που βρίσκεται οκτώ χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σαλαμίνας και σχεδόν δύο χιλιόμετρα δυτικά του Σπαθαρικού / Otuken χωριό κοντά στην Αμμόχωστο Bay. Πιστεύεται ότι το όνομα του χωριού είναι παραφθορά του "Άρνη", που σημαίνει αρνί στα Ελληνικά. Το 1958 οι Τουρκοκύπριοι υιοθέτησαν ένα εναλλακτικό τουρκικό όνομα, Kuzucuk, το οποίο είναι μια μετάφραση του  Ελληνικού ονόματος  και σημαίνει «το μωρό ή το μικρό αρνί» στα τουρκικά. Πρόκειται για ένα γραφικό, μικρό χωριό, που το κατοικούσαν Έλληνες και Τούρκοι, γύρω στους 400 συνολικά.  Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πηγή για την προέλευση του ονόματοςτης κοινότητας μας αλλά και ούτε ακριβής ημερομηνία για το πότε ο οικισμός οργανώθηκε σε κοινότητα. Ψάχνουμε για ιστορικές πηγές και γεγονότα που να μαρτυρούν την προέλευσή μας.Σήμερα οι Τούρκοι έχουν αλλάξει το όνομα του χωριού. Το έχουν μετοναμάσει Kuzucuk.
Η κοινότητα μας είναι περιτρυγιρισμένη από πλούσια αρχαιολογικά μνημεία που μαρτυρούν τις ρίζες μας από τα βάθη της αρχαιότητας.Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες στην Καταγωγή. Η ιστορία μας όμως μας έφερε βάσανα πολλά και αναποδιές με τραγική κατάληξη την Τουρκική εισβολή του 1974 όπου είχε σαν αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των κατοίκων της κοινότητας μας.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στους Αγίους Ανδρόνικο και Αθανασία

Γεωγραφική Θέση:
Βρίσκεται 15 χλμ βορειοδυτικά της πόλης της Αμμοχώστου, στην περιοχή του Σπαθαρικού στη Μεσαορία.

Πληθυσμός:
Το 1960 κατοικούσαν στην κοινότητα αυτή 308 Έλληνες και 100 Τούρκοι.

Χριστιανικοί Ναοί:
Στα όρια της κοινότητας αυτής βρίσκεται η εκκλησία Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας καθώς και τα εξωκλήσια Παναγίας (Γενέθλιο Θεοτόκου) και Αγίου Λουκά.

Σχολεία:
Στο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο που λειτουργούσε πριν την τουρκική εισβολή φοιτούσαν κατά το σχολικό έτος 1973-74 46 μαθητές.

Συνέπειες Τουρκικής Εισβολής:
Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, η κοινότητα καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό με αποτέλεσμα να εκτοπιστούν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι της. Έκτοτε, οι τουρκικές δυνάμεις κατοχής και η παράνομη κατοχική διοίκηση εμποδίζουν την επιστροφή τους.

Αρναδί  Δεδομένα
Γεωγραφικό πλάτος 35.2375 / 35 ° 14 '14.9994 "
Γεωγραφικό μήκος 33.8583333 / 33 ° 51 '29.9988 "
Κράτος / Περιοχή Αμμόχωστος
Χώρα Κύπρος
Ήπειρος Ευρώπη
Πληθυσμός Μέγεθος Πολύ Μικρό

Ιστορικά ο  Πληθυσμός:
Όπως μπορεί να δει κανείς από το παραπάνω διάγραμμα, Arnadi / Kuzucuk ήταν μεικτό χωριό με μια ελληνική κυπριακή πλειοψηφία από την οθωμανική περίοδο. Η βρετανική περίοδο είδε μια σταθερή αύξηση του ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού της Κύπρου, από 54% το 1891 σε 75% το 1960. Κατά την ίδια περίοδο, ο συνολικός πληθυσμός του χωριού αυξήθηκε επίσης σταθερά, αυξάνεται από 126 σε 1.891 με 408 το 1960.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 1963 τα νέα της πρώτης μάχης στην Λευκωσία έφτασαν στο χωριό, και τότε  όλοι οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού έφυγαν. Ζήτησαν κυρίως καταφύγιο στα τουρκοκυπριακά χωριά του Αγίου Ιακώβου / Altınova  , Knodara / Gönendere, Λιβάδια / Sazlıköy, Γαλάτεια / Mehmetçik  και την πόλη της Αμμοχώστου, όπου παρέμειναν μέχρι το 1974. Σύμφωνα με τον πολιτικό γεωγράφο Richard Patrick, η άμεση εκκένωση του Αρναδιού ήταν αποτέλεσμα της δυσπιστίας που προκύπτει από τα γεγονότα της εκστρατείας της ΕΟΚΑ από τα τέλη του 1950. Λόγω της έντασης που προκλήθηκε από τον αγώνα της ΕΟΚΑ, οι Τουρκοκύπριοι εγκατέλειψαν το Αρναδί το 1958 και επανεγκαταστάθηκαν εν μέρει μόνο τον Δεκέμβριο του 1963.
Από την άλλη πλευρά, το σύνολο των Ελληνοκυπρίων κατοίκων του χωριού εκτοπίστηκαν τον Αύγουστο του 1974. Έφυγαν από την προώθηση του τουρκικού στρατού στο νότιο τμήμα του νησιού. Σήμερα, όπως και το υπόλοιπο των εκτοπισμένων Ελλήνων Κυπρίων, οι Έλληνες Κύπριοι Αρναδιού / Kuzucuk είναι διάσπαρτοι σε όλη την νότια πλευρά του νησιού. Οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί του Αρναδιού / Kuzucuk  εκτιμάται ότι είναι περίπου 360, καθώς η Ελληνική απογραφή πληθυσμού ήταν 355 το 1973.

Σημερινοί Κάτοικοι:
Σήμερα το χωριό κατοικείται κυρίως από τους πρώτους τουρκοκύπριους χωρικούς και λίγους εκτοπισμένους Τουρκοκύπριους από τη νότια πλευρά της Πράσινης Γραμμής. Ωστόσο, το 1976, εκτός από την αρχικούς του κατοίκους και τους εκτοπισθέντες από το νότο, το χωριό  χρησιμοποιείται για τη εγκατάσταση κάποιων ανθρώπων από την Τουρκία, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την περιοχή Çarşamba περιοχής της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας. Το 2006 η τουρκοκυπριακή απογραφή  του χωριού ήταν 283 κάτοικοι.






Βιβλία και Αναφορές:
  • Colonial Office (1893), "Κύπρος: Έκθεση σχετικά με την απογραφή της Κύπρου που έγινε στις 6 Απρίλη 1891,« Μεσόγειος, Νο. 39. Λονδίνο: Colonial Office.Τμήμα Statitstics και Έρευνας, 1997. Οι εκτιμήσεις των Τουρκοκυπρίων και εποίκων από την Τουρκία, Υπουργείο Οικονομικών [Δημοκρατία της Κύπρου], Λευκωσία.
  • Fehmi, Hasan (2003), "Güney'de Kalan Değerlerimiz," Lefkoşa (Λευκωσία): Özyay Matbaacılık.
  • Fellahoğlu, Esat (2010), "Ulusal Direnişte Baf Köyleri", İstanbul: Bayrak Matbaacılık.
  • Giray, Χαλίλ: ΤΔΒΚ Yerleşim Birimleri, Yürürlükteki ve Eski İsimler Listesi ΤΔΒΚ Iskan Bakanlığı: ΤΔΒΚ Coğrafi İsimler Kataloğu: (CILT - Ι και ΙΙ), Lefkoşa.
  • Goodwin, Jack C. (1984), «Μια Ιστορική Τοπωνυμία της Κύπρου (Forth έκδοση)," Λευκωσία (αριθμός αντιγράφων 6).
  • Hart-Davis, C. H (1922), «Έκθεση και γενικά αποσπάσματα από την απογραφή του 1921, η οποία ελήφθη την 24 Απρ 1921," Λονδίνο: Waterlow & Sons.
  • Hart-Davis, C. H (1932), «Έκθεση της Απογραφής του 1931," Λευκωσία: Κύπρος Κυβερνητικό Τυπογραφείο.
  • Hatay, Mete, (2005). "Πέρα από τους αριθμούς: Μια Inquiery στην Πολιτική Ολοκλήρωση του τουρκικού« άποικοι »στη Βόρεια Κύπρο," PRIO / Κύπρος κέντρο Έκθεσης   4/2005, Λευκωσία / Όσλο, PRIO.
  • Hill, Sir George, (1952). Μια ιστορία της Κύπρου, Vol. IV., Cambridge University Press, Cambridge.
  • Ιωαννίδης, Χρήστος Π., 1991. "Σε εικόνας της Τουρκίας: Ο Μετασχηματισμός της κατεχομένης κύπρου σε τουρκική επαρχία," Αριστείδη Δ. Καρατζά, Νέα Υόρκη.
  • ΤΔΒΚ Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarlığı, "15 Aralik 1996 Genel Nüfus Sayımı sonuçları (Özet), 26, Νοέμβριος 1997," Λευκωσία.
  • Mavrogordato, Αλέξανδρος (1901), «Έκθεση και γενικά αποσπάσματα από την απογραφή του 1901, η οποία ελήφθη την 1η Απριλίου 1901," Λευκωσία: Τυπογραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Mavrogordato, Αλέξανδρος (1912), «Έκθεση και γενικά αποσπάσματα από την απογραφή του 1911, η οποία ελήφθη στις 2 Απριλίου 1911," Λονδίνο: Waterlow & Sons.
  • Μενάρδος, Σίμος (2001), Τοπωνήμια και Λαογραφικαί Μελέται (Τοπογραφικές και Λαογραφικών Μελετών), Λευκωσία: Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών
    Perry, Frederic W., 1884. Έκθεση σχετικά με την απογραφή του 1881 Κύπρος, Eyre και Spottiswoode, Λονδίνο.
  • Δημοκρατίας της Κύπρου, 1961. "Απογραφή Πληθυσμού και Γεωργίας, 1960: Τόμος Ι: Πληθυσμός κατά Θέση, Φυλή και Φύλο», Λευκωσία
  • ΤΔΒΚ απογραφή του 2006 τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση: www.devplan.org
    ΤΔΒΚ Πρωθυπουργικού Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού Στατιστικής και Ερευνών, Απογραφή Πληθυσμού: Κοινωνική και Οικονομική Χαρακτηριστικά του Πληθυσμού, 15 του Δεκεμβρίου του 1996, ο Πρωθυπουργός της ΤΔΒΚ Υπουργείο, Λευκωσία, 1999.
  • Μόνιμη Κυπριακή Επιτροπή για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων (2007), "Οδηγός Τυποποίησης Ονομάτων (Οδηγός για Τυποποιημένα Names)," Λευκωσία: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
  • Υπουργείο Οικονομικών (1973), "Μικρο-Απογραφή (Απρίλιος 1973) Πληθυσμός από τη Village και την εθνική ομάδα, τόμος Ι" Λευκωσία: Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών.
  • Özad, Murat Hüsnü (2002), "Baf ve Mücadele Yılları," Lefkoşa (Λευκωσία): Akdeniz Haber Ajansi Yayınları.
  • Patrick, Richard (1976), "Πολιτική Γεωγραφία και η Κύπρος Σύγκρουση: 1963-1971», Τμήμα Γεωγραφίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο του Waterloo.
  • Percival, DA (1949), "Απογραφή πληθυσμού και της γεωργίας το 1946 έκθεση," Λευκωσία: Κύπρος Κυβερνητικό Τυπογραφείο.
  • Δημοκρατία της Κύπρου (1962), "Απογραφή πληθυσμού και της γεωργίας, το 1960," Λευκωσία: Τυπογραφείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Δημοκρατία της Κύπρου (1984), "Απογραφή πληθυσμού 1982," Λευκωσία: Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, Υπουργείο Οικονομικών.
  • Δημοκρατία της Κύπρου (2003), "Απογραφή πληθυσμού 2001," Λευκωσία: Τμήμα Στατιστικής και Ερευνών, Υπουργείο Οικονομικών.
  • Αγίου Ιωάννη-Jones, LW, 1983. «Ο πληθυσμός της Κύπρου: Δημογραφικές Τάσεις και Κοινωνικο-Οικονομικές Επιρροές" (με πρόλογο του WH Morris-Jones), Maurice Temple, Smith Limited, London.
  • TC Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü (2000), "Osmanlı İdaresinde Kıbrıs (Nüfus-Arazi Dağılımı ve Türk vakıfları),« Άγκυρα: Osmanlı Arsivi Daire Başkanlığı Yayin No: 43.
  • Γιοργκαντζίογλου, Oğuz: Kıbrıs'ta Türkçe Yer Adları ve Veriliş Yöntemleri Üzerine Bir Araştırma Kıbrıs Araştırmaları Dergisi, CILT: 2, Sayı: 3, yil: 96